WIJNWERK
voor Loirewijn

WIJNWERK
voor Loirewijn

Nieuwe Aanwinsten

6 april 2023

De afgelopen weken zijn veel nieuwe wijnen en jaargangen binnen gekomen. Hieronder introduceren we twee van onze drie nieuwe wijnmakers.

Les Jardins de Theseiis
De tot wijnmakers omgeschoolde Canadese biologen Anouk en Paul-André zijn door het drinken van een geweldige wijn, ‘Bruno n’ Côt’, in contact gekomen met Bruno Allion in Thésée. Bruno bleek een pionier op het gebied van natuurwijn en al sinds 1997 gecertificeerd biodynamisch. Het landgoed is fenomenaal: wijngaarden afgewisseld met fruitbomen en stukken moestuin en natuurlijke kelders uitgegraven in de tufsteen; ideaal voor wijnmaken en opslaan.
En wat een geluk, Bruno zocht een opvolger! De eerste oogst en vinificatie in 2017 doen ze nog gezamenlijk, daarna is Les Jardins de Theseiis een feit. Anouk en Paul hebben precies het wijnbedrijf gevonden dat ze zochten; een klein biodynamisch landgoed van 5 hectare waar ze natuur-terroirwijn maken die ze zelf graag drinken.
Tijdens onze eerste ontmoeting met Anouk op de Salon Saint Jean zijn we als een blok gevallen voor hun wijnen.

Les Chemins de l'Arkose
Yvan Bernard is al sinds 2001 zelfstandig wijnmaker en heeft zijn gaarden stap voor stap opgebouwd. Audry Baldassin werkt inmiddels 9 jaar mee en is sinds 2020 partner. Vanaf dat moment heten ze Les Chemins de l’Arkose, naar de vulkanische erosie-zandsteen waar ook hun dorp Montpeyroux uit is opgebouwd.
Bepalend voor de wijnen is de diversiteit in de vulkanische grond: Arkose, basalt en granietklei. Dankzij de hoge ligging behouden de wijnen hun frisheid. Behalve het terroir is hun biodynamische (Demeter) aanpak is essentieel. Ieder perceel krijgt de behandeling die het nodig heeft; begrazing, verrijkende tussen-beplanting en biodynamische preparaten om het micro-bacteriële leven te stimuleren en de weerstand van de wijnstokken te versterken. Ze maken eigenwijze, energieke wijnen waarbij in de assemblage zelfs een verfrissend tipje wit bij het rood mag!

Ook nieuw en net binnen
Van L'Orée du Sabia - A l'Orée Rouge een assemblage van Pinot Noir & Negrette, 5L BiB sur Mer Rouge - Pinot Noir en 3L BiB sur Mer Rosé - Negrette.
Twee nieuwe wijnen van van Jonathan Maunoury; de Cabernet Franc - Mon nom est Rouge en de Pet Nat - Popopop!  Van Domaine des Roy hebben we naast nieuwe jaargangen Sauvignon en Les Linottes nu ook de rosé Vermeil van Grolleau & Gamay.
Verder o.a. nieuwe jaargangen Grolleau Gris, Cheverny Blanc et Rouge, BiB's Van Rochouard & Vincent Roussely en de Pineau d'Aunis wijnen van Domaine Colin.< Vanaf vrijdag 12 januari zijn we weer geopend op de gebruikelijke tijden.    |    Nieuwe ontdekkingen in aantocht.  >